Laat je niet afleiden

Gepubliceerd op 16 april 2025 om 16:48

Rust met kippen

Wij hebben drie prachtige scharrelkippen en een haan die goed op ze past. Prachtig om te zien hoe ze zich de hele dag scharrelend vermaken in de tuin. Ze leggen totaal twee eieren per dag. Dat is meer dan genoeg. Ik eet ze, bak er cakes van en geef ze weg. Smaakvol, prachtig gele dooier. Ze smaken niet naar vismeel of niks zoals me dat wel overkwam toen ik nog eieren in de winkel kocht. Ik voer ze legkorrels en af en toe wat graan. Ze krijgen elke dag schoon water. De haan en twee hennen slapen in een boom, de andere hen slaapt in een hok. Wat is er vreedzamer dan te genieten van hun gedoe. Hun communicatie. Ze houden me gezelschap in de tuin, eten beestjes en iedereen die hier komt zegt: "Wat rustgevend is dit, daar kun je uren naar kijken". 

Maar opeens is er groot gevaar

Het is Paastijd dus hét moment om met eieren bezig te zijn. Al eerder was er in het nieuws dat eieren van hobbykippen teveel PFAS bevatten. Veel meer dan de eieren in de winkel. Nu in deze tijd de aandacht vol naar de eieren gaat, doen ze er nog een schepje bovenop: 'RIVM adviseert geen particuliere eieren meer te eten'. Hoeveel mensen eten er particuliere eieren? Ik vermoed dat dat er niet zo heel veel zijn. Heeft het RIVM zich ooit uitgesproken in termen van: 'RIVM adviseert geen aardbeien meer te eten die niet zelf gekweekt zijn"? Weet u hoeveel gif aardbeien uit de supermarkt bevatten? En hoeveel mensen 'genieten' van die zomerkoninkjes in de winter? Ik kom wel een onderzoek tegen van het RIVM over aardbeien uit 2018. Daar moet e.e.a. nog verder onderzocht worden. Dat Parkinson steeds duidelijker verband heeft met het gebruik van gewasbestrijdingsmiddelen leidt nog steeds niet tot een verbod daarvan. We eten nog steeds peren zonder vlekjes, appels die superlang houdbaar zijn, groente en fruit van ver weg. Nergens lees ik dat het RIVM zegt: Niet meer eten want u, de kweker, of de mensen in de omgeving van de kwekerij kunnen er erg ziek van worden. Nee, want de financiële belangen van de producenten zijn veel te groot. En wat zijn de belangen van een particulier die voor zijn hobby kippen heeft? Die kun je wel slachtofferen. Slachtofferen voor de beeldvorming dat industrieel geproduceerd voedsel veilig is. Wat dus niet zo is. 

Volksverlakkerij

Als je werkelijk wilt weten wat de waarheid over voedselveiligheid is, dan beland je in een zee van onderzoeken die naar verder onderzoek vragen. Misschien is neuroloog Bas Bloem nog wel het meest duidelijk over de schadelijkheid van bestrijdingsmiddelen (die we tegenwoordig gewasbeschermingsmiddelen zijn gaan noemen) in relatie tot Parkinson. Maar zelfs dat is nog niet genoeg om het gebruik van glyfosaat door landbouwbedrijven te verbieden. Wel mogen particulieren geen glyfosaat meer gebruiken. Maar wat is erger? Is ook dit weer een kwestie van financiële belangen? 

Zolang we ons steeds weer laten afleiden van de hoofdzaak is het heel gemakkelijk om ons om de tuin te leiden. Ik noem dat volksverlakkerij. Je hoeft er niet in mee te gaan, maar dat is voor sociale dieren als wij mensen, heel erg moeilijk. Ik denk dat een overheid ons wat dit betreft moet beschermen tegen partijen die de waarheid kopen. Dat vraagt om een overheid die niet te koop is. Die hebben we niet. 

Reactie plaatsen

Reacties

Steven Ansems
15 dagen geleden

Ik sluit me er helemaal bij aan!
De RIVM mag zich gaan richten op écht belangrijke vervuilers! Pak de oorzaak aan; stop met symptoom bestrijding!