Wijst de natuur ook jou de weg?

Gepubliceerd op 28 mei 2023 om 23:31

Zo'n twintig jaar geleden volgde ik een dag "Dialoog met de natuur' onder leiding van prinses Irene. Het was in een periode in mijn leven die lastig was. Ik was net gescheiden, mijn vader was overleden, vriendschappen gingen over en in mijn werk had ik ook nog niet mijn bestemming gevonden. Ik had het boek van Irene gelezen en ergens trok mij haar verbondenheid met de natuur, ook al begreep ik het nog niet zo goed. Die dag bij Antropia in Driebergen zorgde voor het inslaan van een nieuwe weg in mijn leven, ook al was het een onbekende weg.

In het ochtendprogramma gingen we naar buiten om onze zintuigen bewust te worden en te ervaren. Hoe smaakt gras en hoe voelt dat op de tong bijvoorbeeld. Ook leerden we te kijken naar de verschillen tussen bomen. Waarom vind je de ene boom mooier dan de ander? 

In de middag kregen we de opdracht om een boom op te zoeken die je aanspreekt. Wat heeft die boom je te vertellen? Ik ging op zoek. Dacht dat de rode beuk me wel aan zou spreken, maar uiteindelijk vond ik hem veel te donker. Ik zocht verder, maar kon het niet vinden. Tot ik water hoorde stromen. Een onogelijk klein stroompje piepte op in het grasveld bij een steen. Ik ging in het gras bij het water zitten en kon alleen maar huilen. Wat was het een opluchting zo te huilen, langzaamaan voelde ik me ontspannen. Bij dat water wist ik dat ik 'natter' moest gaan wonen. 

Natter

Thuisgekomen keek ik op de kaart. Waar zou ik willen wonen? De rivier de Eem trok me en was ook niet ver. Ik zette mijn huis te koop. Mijn dochter was al het huis uit en zoonlief deed eindexamen en zou daarna ook gaan. Het huis aan de Eem diende zich echter niet aan, Wim wel. Wim woonde in Woerden en bracht mij naar de plek waar we nu wonen. Nieuwerbrug ligt aan de Oude Rijn, ons huis heet de 'Olde Rhijnhoeve'. Water aan alle kanten. 's Ochtends kijk ik al bij het ontbijt uit over een brede sloot met al het leven wat daarbij hoort. Natter kan ik niet wonen en het voelt zo fijn!

Dit was de eerste keer dat ik me bewust heb laten leiden door de natuur, maar niet de laatste. Soms was ik het een tijd kwijt, in beslag genomen door andere dingen had ik weleens (te)weinig aandacht voor de natuur. Toen was er opeens een vrouw van een vroegere collega die een korte buitencoach-opleiding gaf. In vier dagen werd mijn 'natuurgeheugen' weer opgefrist. Sinds ik vorig jaar november met mijn 'levenstuin' begon, is de natuur elke dag leidend. Elke dag biedt een nieuwe les. De natuur gaat haar eigen gang en laat zich moeilijk leiden. Dat te accepteren is al een les...

Wat vertelt de lindeboom?

Toen we hier kwamen wonen hebben we vier bomen in het weitje wat nu levenstuin is, gepoot. Een kastanje, een Japanse sierkers, een lindeboom en een liquidambar. De liquidambar overleefde het geduw van de schapen niet. De kastanje toonde vorig jaar een dode tak en heeft er dit jaar nog meer. Maar de Japanse sierkers heb ik nog nooit van zo dichtbij zien bloeien als dit jaar. Wat een schoonheid. De linde zie ik pas dit jaar erg goed. Ik wist niet dat hij al zo groot was. Een vriendin vertelde me dat ze de lindeboom zo mooi vindt vanwege de hartvormige bladeren. Voor haar is de lindeboom een verbinding met de liefde. Een andere vriendin vertelde dat ze het fijn vind om bij speciale bomen te zingen. Als onze lindeboom in bloei staat komt ze. En ik kan niet wachten op de tijd dat de lindeboom zoemt en haar bijna bedwelmende zoete geur verspreidt. De lindeboom trekt dit voorjaar heel erg mijn aandacht.... wat ze mij wil zeggen is me nog niet duidelijk. Ik wacht af...

Zaterdag 8 juli in Nieuwerbrug: Wat heeft de natuur jou te vertellen?

Een paar weken geleden vroeg Annet Hoeijmans me of ik het leuk zou vinden om samen met haar een workshop te geven waarin deelnemers op zoek gaan naar hun eigen natuur en hoe ze die (beter) kunnen volgen. 

Op zaterdag 8 juli is het zover. Dan kun je hier voor € 95,- in een groep van maximaal 12 personen ervaren wat de bloemen je te vertellen hebben. Zie hier het programma en hoe je je aanmeldt.

Zelf zag ik van de week deze anemoon die in haar eentje stond te stralen. Wat het mij zei:"Je hoeft niet perfect te zijn om mooi te zijn."

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.