21 oktober; Dag van het nieuwe leven

Gepubliceerd op 20 oktober 2023 om 13:48

Na een jaar al op TV! 

Vorig jaar op 21 oktober gebeurde het... ik zag opnieuw het leven toen ik op bezoek was in de pluktuin in Stoutenburg voor een opname van de podcast 'Dood gaan we allemaal'. De maanden ervoor was mijn wereld steeds kleiner geworden en ik zei enkele dagen voor het bezoek aan de pluktuin tegen mijn man Wim: "Als ik nu doodga is dat helemaal niet zo erg. De kinderen redden zich wel en wie zit er verder, behalve jij, nog op me te wachten?" Nadat ik dat zo uitgesproken had kwam ik er dezelfde dag in gesprek met iemand achter dat het me ontbrak aan zingeving. Twee dagen later liep ik die pluktuin in en wist meteen: Ik ga iets met bloemen doen. Toen ik die dag thuiskwam zei ik tegen man: "Ik ga een pluktuin beginnen" en hij besefte zich dat het me menens was. We spraken samen over het idee van een pluktuin en kwamen er op dat dat niet de lading dekte. Levenstuin was een beter woord. De volgende dag ben ik vol levenslust en energie begonnen. Een jaar verder en ben ik met mijn levenstuin op zaterdag 21 oktober op TV te zien in het programma 'Zin in morgen' om 18.45 op NPO2. (zie hier aflevering)

Nieuw leven

Sinds de dag dat ik het idee kreeg om van het schapenweitje een levenstuin te maken heb ik meer energie, ben ik blij, gelukkig en niet te stoppen. Alles wat ik eerder deed in mijn leven komt nu samen, ook al zie ik dat nu pas. Het voelt als mijn bestemming. Het lag al naast ons huis, maar ik zocht het eerder veel verder weg. Het niet meer hoeven zoeken geeft me rust. Tegelijkertijd ben ik meer bezig dan ooit. Maar wat ik doe geeft me energie in plaats dat ik er moe van word. Het brengt me nieuwe mensen op mijn pad, nieuwe dingen om me in te verdiepen en het brengt ook andere mensen iets. Voor ieder is dat anders. De één geniet van de bloemen, een ander smult mee van de sla of tomaten. Weer een ander komt hier helemaal tot rust of raakt geïnspireerd voor een volgende stap in het eigen bestaan. In die zin brengt de levenstuin ook nieuw leven.

Kan iedereen een levenstuin beginnen?

Een redactrice van het programma 'Zin in morgen' stuurde me een mail met de vraag of ze contact met op mocht nemen voor een artikel met tips voor mensen om zelf een levenstuin te maken. Die vraag zette me aan het denken over mijn eigen idee. Wat is eigenlijk een levenstuin? Kan het ook op een vierkante meter? Ik vind het heerlijk om zulke vragen gesteld te krijgen. Het brengt me verdieping en meer inzicht in wat ik doe. Ik zou een handleiding 'Levenstuin maken' kunnen schrijven. Die gaat dan niet over plantjes, maar over het leven van de maker. Vanaf zaterdag 21 oktober zal het te lezen zijn op de website van Zin in morgen

Dag van het nieuwe leven!

Toen ik zag dat de TV uitzending op 21 oktober zou zijn, precies de datum van de dag van de geboorte van het idee vond ik dat te toevallig om zo maar te laten gaan. Ik zou meer mensen willen uitnodigen om de stap te nemen iets nieuws te beginnen, zonder al precies te weten hoe of wat. Gewoon te beginnen met dat wat uit jou geboren wil worden. Vandaar dat ik vanaf nu 21 oktober benoem als Dag van het nieuwe leven. 

Reactie plaatsen

Reacties

Joke van Dijk
7 maanden geleden

Hey Cora,
Ik viel ineens in het programma op tv en dacht meteen: hey, die ken ik toch?!
Ik kom een keer langs bij jou, ben zelf ook een andere weg aan het inslaan, waarin de woonboerderij en de grond hier ook een hoofdrol spelen. Geniet van je levenstuin, groet, Joke