Spannend!

Gepubliceerd op 24 september 2023 om 19:16

"Is dan daarachter je moestuin?"

Vorige week was er een wat ouder echtpaar op bezoek in de levenstuin. Voorzichtig zoekend kwamen ze aangereden op hun fiets. "Mogen we zomaar een kijkje komen nemen in je tuin?" Ik zeg:"Ja, jullie zijn van harte welkom", en ze liepen achter me aan de tuin in. Verheugd kijken ze om zich heen. "Wat veel bloemen heb je nog, en wat een prachtige kleuren." We lopen dichter naar de bloemen toe. "Is dan daarachter je moestuin? En heb je ook een kruidentuin?". Ik moet lachen en wijs ze op wat er voor hun voeten staat. Een knalroze flox omringd door munt, peterselie en andijvie. "Oh, wat grappig, wat spannend hoe je zo alles door elkaar heen hebt geplant." Ik vind het leuk dat ik zo vaak mensen hoor zeggen dat ze mijn tuin spannend vinden. Nog leuker is het om mensen te vragen wat ze dan zo spannend vinden. Hieronder lees je enkele voorbeelden.

De kleuren

Een goede bekende van me heeft een prachtige bloementuin. Alles keurig in balans, het resultaat van jarenlang zorgvuldig tuinieren en verzamelen. Ik loop regelmatig, vol bewondering over zoveel zorgvuldigheid in kleurenkeuze, door haar tuin.

Laatst liep ze door mijn tuin. "Jouw tuin is veel leuker om doorheen te lopen, het is veel spannender dan mijn eigen tuin. Je hebt allerlei kleuren door elkaar en toch is het een geheel met af en toe prachtige arrangementen. Ik ga ook eens kijken of ik wat meer kleur en variatie in mijn eigen tuin kan brengen." Van zo'n opmerking word ik zo blij. Een zeer ervaren plantenkenner en tuinier die zoiets zegt over mijn 'ik doe maar wat' tuin; Ik voel me groeien. 

De vormen

Vraagt een vriend:"Is dat wat ik op die foto van jou op Facebook zag nou hetzelfde als wat we in Italie als bietola eten? Het ziet er net zo uit, maar dan kleiner en wit."

Ik heb geen idee. De vriend beschrijft hoe hij het klaarmaakt. Daaruit leid ik af dat hij waarschijnlijk de snijbiet bedoelt. We lopen naar de plek waar snijbiet groeit. "Ja, dit moet het zijn, het is alleen veel groter en met meer kleur." Ik geef hem een gele bundel stelen met blad mee. Een dag later krijg ik een foto van een heerlijk maal met bietola.

Maar niet alleen de snijbiet valt op. Ook de leeuwenoor in combinatie met de artisjokken en mais. Of de kardoen met zijn grote grijze rosetten en de giga grote knalroze dahlia.

De plekjes

Een jonge vrouw zegt: "Wat ik zo spannend vind is dat je op verschillende plekken een heel andere beleving hebt van de tuin. De bankjes die overal staan accentueren dat. Ze nodigen uit om even stil te staan bij de plek. Het nodigt mij uit om door je tuin op ontdekking te gaan."  

De beestjes

Heb jij geen last van slakken? Wat doe jij om insecten aan te trekken? Heb je met de kippen geen last van ratten of marters? Lopen er hier ook vossen? Wat gaan de kippen doen als ze loslopen? Hoe verjaag ik eksters? Hoe doen die wormen hun werk daar onder de afgedekte stukken gras? Wat voor plaagdieren ga ik nog meer tegenkomen?

Ja, ik vind het spannend wat al die beestjes doen in mijn tuin. Eigenlijk heb ik nog heel weinig last van beestjes. Vandaag zag ik voor het eerst wel dat de rupsen van het koolwitje mijn boerenkoolplanten heel erg lekker vinden. Ik heb ze eruit geplukt en bij de kippen gebracht. Oei, oei... eerder zei ik dat als mijn planten zouden worden opgegeten door rupsen, ik in ieder geval vlinders zou hebben gekweekt. Nu weet ik het nog niet. Ik heb me ook wel verheugd op verse boerenkool van de winter. 

De weergoden

Zelf vind ik de invloed van de weergoden misschien wel het spannendst. Het kan hier hard waaien en ik vind het niet mooi om planten keurig op te binden. Een stortbui met flinke windvlagen, ik moest er niet aan denken. Toch hadden we op een goed moment een storm die vele bomen deed omgaan. De planten in de tuin overleefden het bijzonder goed. Een enkele zonnebloem heb ik weer recht moeten zetten, maar dat was het enige.

De droogte in juni vond ik niet spannend maar vooral veel werk. Al die uitgeplante zaailingen wilde ik niet laten verdrogen. Ik heb wat gieters uit de sloot geschept! En door de hitte barstte een ruit in mijn kas. Dat gaf heel veel splinters, maar verder viel het mee.

Om meer bescherming te hebben tegen storm en regen ga ik dit najaar meer heggetjes maken. 

Ontspannend

Zo schrijvend bedenk ik me dat die 'spannende' dingen mij vooral ontspanning geven. In mijn vorige blog schreef ik over mijn behoefte om verrast te worden. Op deze manier lukt dat dus. Ontspannen door onbewust ingebouwde verrassing. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.