Weet jij hoe je kijkt?

Gepubliceerd op 23 april 2023 om 16:08

Lang geleden volgde ik een cursus fotografie bij Conny Meslier in Amersfoort. We deden dat nog met fotorolletjes in een camera die we zelf ontwikkelden en afdrukten. Digitale fotografie was nog zeer pril. Eén van de eerste vragen in de les was wat voor camera je het beste kon aanschaffen om 'goede' foto's te maken. Het antwoord van Conny was:"Goede foto's kun je met elke camera maken. Het gaat er vooral om hoe je kijkt, wat je ziet en welke keuze je maakt in wat je op de foto zet."

Ik vond het bijzonder dat alle cursisten, bij eenzelfde foto-opdracht, totaal verschillende foto's maakten. Van ver, een detail, spannend door het lijnenspel, saai, vanuit een vervreemdende hoek en noem het maar. Al gauw leerde je te herkennen wie welke foto's had gemaakt. Het ontdekken van die eigen stijl als 'handtekening' heeft me erg gestimuleerd. 

Tijdens een vakantie werd mijn fotocamera met filmpje gestolen. Wat baalde ik. Alle foto's van die vakantie weg. Ik kocht een simpele camera, meer automatisch, maar we werden geen vrienden. Daarna heb ik een tijd geen foto's gemaakt. Totdat iPhone kwam met camera. Die foto's waren zo helder en scherp.... ik kocht mijn eerste iPhone en werd fan. Altijd bij de hand.

Nu maak ik graag foto's van wat er om me heen is. Vaak natuur en landschap. Mijn tuin is dan ook bron van kijkplezier. En nu ik bewust bezig ben met de ontwikkeling van mijn levenstuin, kijk ik nog beter. Er is zoveel te zien!  Ik nodig je uit om ook eens te komen kijken en foto's te maken als je dat leuk vind. Weet jij hoe je kijkt?

Foto's van deze week

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.