Kiempjes

Gepubliceerd op 12 februari 2023 om 18:27

De afgelopen week stond in het teken van (nieuw)leven. Kleinzoon Winter vierde zijn eerste verjaardag. Hij groeit zeer voorspoedig. Ik vind het een wonder hoe zo'n kind kan groeien uit de versmelting van een eicel en zaadcel. Thuis in de vensterbank doe ik het anders... met wc-rolletjes en kranten gevuld met aarde kom je tot heel andere groeisels. De lathyrus!

In het donker of het licht?

Op maandag krijg ik opeens de kriebels om de kelderkast eens wat grondiger te bekijken. Daar zie ik namelijk al een tijdje enkele kiemen steeds verder uit een kier tevoorschijn komen. Wat verder gravend onder wat troepjes, tref ik twee kruimig kokende aardappels in een zak. Een paar maanden liggen die daar vergeten te raken, totdat... de uitschieters verraden dat er daar in het duister nog wat verborgen ligt. Ook dat vind ik een wonder. Hoeveel spriet kan er zonder water uit zo'n aardappel wel niet komen?

En dan heb ik ook mijn eerste zaadjes in de kas gezaaid: snijsla moet het worden. Dun gezaaid op regels en heel licht afgedekt met een paar korreltjes zand. Want heb ik ondertussen geleerd, sla is een lichtkiemer. De zaadjes hebben licht nodig om te kiemen. Elke dag kijk ik even of ik al wat zie en of de grond nog vochtig genoeg is. En ja, na enkele dagen zie ik een klein frisgroen stipje... de eerste!!

Geduld

Gelukkig hadden we de afgelopen week nog nachtvorst, want de zonnewarmte daagt uit om al veel meer te gaan zaaien en planten.

Wat ook helpt... de palen voor de schommel zijn vrijdag gebracht. Het plaatsen hiervan wordt de uitdaging voor de komende week. En het bijzondere... opeens zie ik weer dat er in een balk van de schuur schommelhaken zitten. Nog nooit heb ik bedacht daar een schommel aan te hangen. Maar nu... ik wil zo graag de ringen proberen. Zou ik nog een vogelnestje kunnen? En ja ik kan het!

Binnenkort naar buiten! Nog even wachten op de opa van kleinzoon Winter die beloofd heeft om de schommel samen met me te plaatsen. In de handleiding staat dat je de schommel niet alleen in elkaar moet zetten in verband met het gewicht van de balken. Dus... wacht ik toch maar even. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.