De basis, de bodem

Gepubliceerd op 2 december 2022 om 19:56

Iemand zei laatst:"Leuk dat je een pluktuin wilt beginnen, maar kun je dat niet beter in het voorjaar doen?" Een voor de hand liggende vraag als je denkt aan bloeiende bloemen om te plukken, maar ik ben blij dat het nog geen lente is. Ik heb nu maanden aan voorbereidingstijd. Tijd om me te oriënteren op wat ik wil, tijd om te lezen over het bewerken van de bodem alvorens er sowieso andere planten dan gras te kunnen laten groeien. Tijd om te verkennen wat er zoal te koop is en nog veel meer.

Ervaren

Mijn doel is niet een pluktuin te hebben waar vele mensen uit de wijde omgeving naar toe komen om een boeket bloemen te knippen. Ik wil ervaren wat er gebeurt als je van een schapenweitje een paradijsje maakt waar ik ook andere mensen een ervaring wil bieden. Die ervaring begint dus al bij het begin, NU! Ik maak foto's, vertel en schrijf om mijn ervaringen te delen. Door dat delen ontmoet ik mensen, krijg ik tips, hulp en enthousiasme. Precies dat wat ik nodig heb om door te gaan.

Zo kom ik ook met mensen in contact die al ervaring hebben opgedaan. Ik wil wel graag van anderen leren, maar ik wil ook mijn eigen weg gaan om te proberen, om al doende te leren. Toch zal ik het belang van enige basiskennis niet ontkennen. 

Kennis

Toen ik klein was, vond ik niets leukers dan mijn vader te helpen in de tuin. Ik weet nog goed hoe hij de slakken, die zich verlekkerden aan de afrikaantjes, met korrels te lijf ging. Dat voor de winter de tuin winterklaar werd gemaakt door alles om te spitten zodat de vorst goed door de grond kon om beestjes te doden. Ik heb bij mijn vader dus niet zozeer ecologisch tuinieren geleerd, maar wel heb ik van hem verschillende bloemen en moestuinplanten leren kennen. Mijn liefde voor de natuur is door hem zeker gestimuleerd.

Op de middelbare school wilde ik naar de Hogere Landbouwschool en ik was geabonneerd op het tijdschrift 'Onkruid' van de Kleine Aarde. Uiteindelijk ging dat allemaal niet door en werd ik diëtist. Mijn vader had een abonnement op het maandblad Groei&Bloei. Na het overlijden van mijn vader bleef mijn moeder geabonneerd en ik las het graag. Enkele jaren geleden werd ik als 'wandelcoach' lid van de Beroepsvereniging voor groene zorg. Daar trof ik mensen met grote liefde voor een natuurlijke manier van kweken. Daar hoorde ik voor het eerst: "Alles begint met een goede bodem." Ik kom er achter dat ik veel latent aanwezige kennis heb. Ik ga al die kennis activeren en bijleren over ecologisch tuinieren.

Leren

Als eerste bij dit hele plan van me dacht ik aan Esther van de Bor. Zij begon zo'n 7 jaar geleden samen met andere enthousiastelingen de Hortus Populus in Bodegraven. Van een weiland toverden ze een biologische moestuin en een deel pluktuin. Esther was meteen enthousiast over mijn plan. "Weet je waar je biologische zaden kunt kopen en waar ze veel informatie hebben?", vroeg ze meteen. Ze maakte me attent op Velt.Velt is de Vereniging voor ecologisch leven, koken en tuinieren. Ik werd lid en een wereld ging voor me open. Ik verlekker me aan de bloemen en kleurige groenten en heb er zaden besteld. Ook heb ik er een 400 pagina's dik boek gekocht: 'Ecologische tuin, van aanleg tot beheer'. Daar ben ik wel even mee zoet. De eerste hoofdstukken gaan over de basis. Ik geloof dat geduld een belangrijke factor gaat worden. Gelukkig is het nog geen lente..... 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.