Keuzes maken

Gepubliceerd op 17 november 2022 om 20:18

De vele mogelijkheden van een kas

In mijn vorige blog vroeg ik advies over tuinkasjes. De belangrijkste vraag daarbij blijkt te zijn:"Wat wil je ermee doen?" Voor iemand als ik die die al doende ontdekt wat ze wil en wat er kan, is dat best lastig te beantwoorden. Wil ik er gezellig op koude dagen met een wijntje genieten van de zon? Wil ik er tropische planten houden? Wil ik er pluktomaatjes telen of vooral plantjes vroeg opkweken? 

Met mijn oriëntatie op tuinkassen lijkt het of er overal kasjes staan. Ik heb er enkele bezocht. In een prachtige zelf in elkaar gemaakte kas van oude ramen werd ik getroffen door de vloer van houten steenschotten en de mooie potten.  In een andere kas bestond de bodem uit houtschors en vond ik de constructie wat te iel. Blijkbaar wil ik een stevige kas die tegen een stormpje kan. 

Ik bezocht diverse websites en werd gek van de vele mogelijkheden. Dan neig ik ernaar de keuze maar over te laten aan Wim. Maar zodra die met een voorstel komt zeg ik "Nee, dat niet." Ik laat het even liggen en maak een afspraak met Leonie die pas een kas heeft laten plaatsen. Wanneer ik bij haar de deur van de kas openschuif voel ik de stevige kwaliteit. Het glas is mooi bevestigd en er zit een schaduwdoek in wat handig te openen en te sluiten is. De tegelvloer wil ik niet. Thuis kijk ik op de website van dit merk kassen. 

Ze hebben een actiemodel met schuine wanden. Ga ik voor schuine wanden? Ja, want dat is stabieler in de storm. Ik bel met de leverancier. "Mevrouw dit model heeft dakramen die u zelf moet bedienen, we raden aan om automatische dakramen te nemen." Mooie verkooppraat denk ik. Maar als ze uitlegt hoe de wind om gaat met open dakramen en hoe automatische dakramen dat opvangen, ben ik om. Ik heb besloten. Ergens in januari wordt hij geplaatst. Ik vind het spannend!

Wat nog meer?

Ondertussen oriënteer ik me verder op de inrichting van de tuin en vertel ik om mij heen van de plannen. Het enthousiasme wat ik ontmoet is zeer stimulerend. Lieve mensen bieden me stekjes en zaden aan. Om een beetje overzicht te houden schrijf ik alles in een excelsheet. Zo kan ik zien wat ik nog wil bestellen en wat ik elders kan plukken. Het geeft me nieuwe inspirerende contacten. Zo sprak ik Ingrid van de Buiten Basis in de Meije. Met haar kun je varen in een kajak en je laten verwonderen door wat ze je laat waarnemen. Wat ik wil met bloemen doet zij op het water. Hoe ze hiertoe kwam begon met het zaaien van zaadjes op haar balkon. Eerst dacht ze een pluktuin te moeten beginnen en het werd samen varen op de Meije. Maar haar bloemenliefde is nog groot. Iedereen die bij haar komt geeft ze een zakje zaad mee. Ik ga stokrozen zaaien. Maar ook kreeg ik de kaardebol die ik zo graag wil. Ik word hier zo gelukkig van!

Creatief met wilgen?

Langs de sloot die grenst aan de tuin staat een rij knotwilgen, rijp om te knotten. Eerder ging het hout in de kachel en de takken op een houtwal, maar nu wil ik vlechten en een takkenhutje maken. Ook kunnen de takken dienen als plantensteun. Dit vraagt dus om takkenbeleid. Eerdere jaren kwam de zoon van Wim met een stel vrienden bomen zagen, ik sleepte slechts met takken. Nu wil ik er meer betrokkenheid bij en ben maar eens zelf begonnen. Wim suggereerde dat het ook boom voor boom kan in plaats van allemaal op een dag. En zo ben ik deze week voorzichtig begonnen. Trap erbij en zagen maar. Wat er allemaal in zo'n knot leeft... pissebedden en veel ander kruipend spul. Leuk te ontdekken. 

Heb je ideeën voor creativiteit met wilgentakken? Ik hoor het graag!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.