Kas

Als je de tuin inloopt zie je aan je linkerhand meteen de kas. Het is een zogenaamde koude kas. In het voorjaar goed geschikt om planten vroeger te zaaien en in de zomer kun je er planten kweken die iets meer warmte nodig hebben zoals tomaten, paprika, aubergines, meloenen.

Wat voor kas?

Ik wist dat ik een kas wilde toen ik met de levenstuin begon, maar wat voor kas dat moest zijn, ik had eigenlijk geen idee. Ik ging kassen kijken, ging lezen wat je ermee kunt. Ik kwam er snel achter wat ik niet wilde en wist wel waar ik hem wilde plaatsten. De deur op de noordkant is niet zoals het hoort, maar wel handig in de looplijn. Toen ik bij een kennis naar haar pas geplaatste kas ging kijken, wist ik meteen toen ik voelde hoe de deur openging, dat ik zo'n kas wilde. Op de website van ACD ben ik gaan kijken en vond er een in de aanbieding van 3.65m bij 5.85m. Vier beweegbare dakramen en een werktafel en een bovenplank erbij. Wat handig was, wist ik nog niet echt, maar ik kon in ieder geval beginnen. Ook maar meteen twee regentonnen erbij.

Het bedrijf waar ik hem kocht kwam de kas plaatsen op een natte dag in december. Met zijn drieën waren ze een hele dag bezig. Het basisframe is op 6 plekken met beton verankerd in de grond. Op dit frame is de kas vastgeschroefd. Wegwaaien wordt lastig, want daar was ik bang voor. Het kan hier behoorlijk waaien. 

De inrichting

Toen de kas stond, was het mijn beurt. Ik had inmiddels enkele bigags met houtsnippers, bemeste tuinaarde en bladcompost besteld. Met planken van betonplex maakte ik twee bakken voor de planten op de grond. Op het gras legde ik golfkarton. Daarop de tuinaarde en op het pad houtsnippers. De snijsla kon gezaaid. 

Nu piept er af en toe een boterbloem of distel door de laag karton en grond naar boven. Die verwijder ik regelmatig. Verder vult de kas zich dit voorjaar met vele zaaibakjes, zaadjes in wc-rolpotjes. Raapstelen, spinazie, mosterdbladsla, koolrabi en pluksla groeien dat het een lieve lust is. Ook de dahlia's staan in potten voor te trekken. Het mooist vind ik de automatische dakopeners. Dit zijn cilinders met een of ander gas, die je aan de dakramen bevestigt zodra het niet meer vriest. Dan kom ik thuis, staan de ramen wagenwijd open. Het eerste wat ik doe is mijn kas in lopen. Zo heerlijk, dat kasklimaat. Geen wind, geen regen, lekker warm. Lekker stil. Het zit er prima!