Van schapen naar bloemen, hoe dan?

Gepubliceerd op 6 november 2022 om 17:52

Drie schapen liepen er toen we hier in 2007 kwamen wonen. Die waren oud en verdwenen. Wim kocht een zitmaaier en we maaiden gras. Toen Wim in 2009 maanden in het ziekenhuis lag vanwege zijn hersenstaminfarct had ik niet de energie om te maaien. Het gras groeide, de zuring, brandnetels, kaardebollen en distels ook. Ik maaide er een paadje doorheen en genoot van de puttertjes die op de zaadjes uit de kaardebollen af kwamen. Van mij mocht het een 'natuurtuin' worden. Maar helaas... 

We gingen weer maaien, er kwamen af en toe koeien langs, zelfs drie paarden. Maar de laatste jaren genoten we in het voorjaar van spelende lammetjes, die vervolgens in het najaar als volgroeide schapen weer verdwenen. Zo ook dit jaar. Maar nu zei ik:"Volgend jaar wil ik geen schapen meer, ik wil dat er weer boompjes kunnen groeien die niet opgegeten worden voordat ze boom zijn."

Een pluktuin om te genieten

En toen kwam na het bezoek aan de pluktuin in Stoutenburg opeens het idee om er een pluktuin van te maken. Met labyrint, kasje, schommel, zitjes en meer. Dat idee komt achteraf gezien niet zo uit de lucht vallen als het lijkt. Vanaf mijn elfde woonden we in een huis met grote bloemen- en moestuin. Met kippen. Ik vond het leuk mijn vader te helpen, maar die was nogal precies. Slakken en ander gespuis werden grof bestreden. Onkruid was not done en doorgeschoten sla was zonde. Mijn bijdrage bleef beperkt tot plukken en genieten. Daarom weet ik nu wat ik wil: GENIETEN. Genieten van het idee, de plannen, de tips en helpende handen, de eindeloze hoeveelheid bloemen en kleurrijke groenten op de websites van zaadleveranciers. Genieten van het vooruitzicht dat hier komende zomer bedden vol kleurrijk plukgoed staan waar mensen lopen te genieten en blij weer weggaan. Ik zie mijn kleinkinderen op de schommel, bloemetjes plukken en snoepen van dat wat eetbaar is, zonder gif.

Maar eerst een kasje

Met de winter voor de deur kan ik nog niet veel anders dan onderzoeken wat ik wil en nodig heb. De zaden bestellen en een soort van schema maken van wanner wat te zaaien en wanneer de bloemen bloeien, dat gaat me deze periode wel lukken. 

Maar dat mooie spul zal gezaaid moeten worden. Voorzaaien, uitplanten, afharden.... een kasje lijkt me onontbeerlijk. Maar wat is er veel te koop! En hoe plaats je zoiets? Zet ik hem op het gras, op een tegelplateau, beton? Heb je ervaring?

Vroeger thuis had mijn vader een platte kas. Dat lijkt veel simpeler om te beginnen. Maar ik ben niet zo handig met bouwmaterialen. Ik zie ergens een platte kas van strobalen. Kan ook. Maar dan terwijl ik een kruiwagen vol blad en riet op de composthoop in aanleg breng, zie ik opeens twee betonnen wandjes van wat ooit een kippenhok was. Ik zie opeens het frame van een kleine platte kas. Er liggen nog verdwaalde stenen op de bodem. Die haal ik eruit. In de aarde eronder komen wormen naar boven . De grond is best rul. Alhoewel de zonligging niet helemaal optimaal is, is dit een leuk begin. 

Gevraagd

Ik begin maar met iets dat ik moeilijk vind; Hulp vragen.

Wie kan mij wegwijs maken in het land van tuinkasjes?

Ik wil graag meer weten over ondergrond, basis en inrichting. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.